spacer image

РЪКОВОДСТВО ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Потребителят, който купува система за видеонаблюдение се сблъсква огромното разнообразие. Настоящото ръководство ще Ви помогне да научите повече за различните модели камери и обективи за видеонаблюдение, цифрови записващи устройства/DVR/, кабели, захранване и други аксесоари. Ако имате въпроси, когато прочетете това ръководство, моля не се колебайте да ни потърсите на тел.: 0887 607 162, както и на info@videoprosys.com.

Системите за видеонаблюдение, захранвани с кабел, са оптимален избор, тъй като те осигуряват най-добро качество на изображението, нулева намеса и са икономически ефективни.

Безжичните ситеми са по-скъпи в сравнение с горепосочените и не толкова надежни. За тях е необходимо да се осигури източник за захранване. Повечето безжични системи са Line of Sight /LOS/.

Камери и обективи

Камерите за видеонаблюдение имат вградени чипове-CMOS/Complementary Metal Oxide Semiconductor/ или CCD /Charge Couple Device/. Най-популярния размер на чипа е 1/3”. Колкото е по-голям размера, толкова е по-високо качетвото на изображението.

Видове: Куполни камери-много подходящи за магазини, фоайета и други обществени места. IR камери-вградените в тях IR прожектори осигуряват видимост при пълен мрак. PTZ /Pan-Tilt-Zoom/ камери-сравнително скъпи са, подходящи напр. за казина-могат да се наклоняват и предоставят оптично увеличение и са много подходящи когато оператора на видеомониторинга има достъп активно да контролира хода на камерата.Spy камери-използват се за скрити приложения.IP камера-стават все по-популярни, качеството расте, трафика се увеличава и цените стават все по-достъпни, видеонаблюдението е възможно от всяка точка на света дистанционно чрез интернет връзка, мегапикселна IP камера Ви осигурява цифрово изображение с висока резолюция със скорост до 30 кадъра в секунда.

The field of View/FOV/ -oбластта на наблюдение /обсега/ е височината и ширината на размера на изображението. Обсега може да бъде настройван чрез подходящ обектив. Повечето камери имат вграден фиксиран обектив 3.6 мм., който осигурява 72 градуса зрителен ъгъл. Някои камери за видеонаблюдение имат вариофокален обектив, който позволява фокусното разстояние да се регулира. Те са по-скъпи от фиксираните.

Обективите с вграден Auto Iris за подходящи за места с променлива светлина. Обективи с Мanual Iris са подходящи за райони с постоянна светлина-търговски центрове,библиотеки, училища.

Резолюцията на камерата за видеонаблюдение или качеството на изображението се измерва по броя на хоризонталните линии на чипа. Нарича се ТВ линии. Колкото повече са ТВ линии, толкова е по-добро изображението. Нашите предложения за високо качество са 540 ТВ линии и повече.

Камерите биват цветни и черно-бели. Черно-белите са по-евтини, по-чувствителни към светлина. IR камерите при слаба осветеност преминават на черно-бял режим.

В зависимост къде ще се монтират, камерите за видеонаблюдение се делят на два вида-за вътрешен и външен монтаж. Камерата за външен монтаж трябва да бъде weather resistant-устойчива на атмосферни влияния. Добре е ако има достъп до камерата да бъде вандалоустойчива.

PC and Stand Alone DVR

За видео запис и съхранение има две основни устройства-компютърно базирани карти и самостоятелни цифрови записващи устройства.

PC capture card-може да бъде 4,8,12,16 и 32 канала. Инсталира се на компютър чрез специален софтуер. Картата улавя аналоговия сигнал от камерата, конвертира го в цифров, компресира го и складира в хард-диска за архивиране и възпроизвеждане. Софтуерът предвижда Live View, отдалечен достъп, контрол на камерата.

Stand Alone DVR- Цифровият видеорекордер за видеонаблюдение е самостоятелно устройство, основно негово предимство е цифров запис с висока резолюция. Работи със собствен вграден софтуер. Характеризира се с по-висока надеждност и безотказност, т.е по-малко податлив на хакерство, вируси, забиване на PC. Управлението на видео и аудио каналите става чрез дистанционно управление. Времето за запис и съхранение на данни може да се определи от индивидулните предпочитания.Капацитета на хард диска зависи от вида и времето на съхранение на записа на DVR-а за видеонаблюдение. Ние предлагаме 4, 8, 16 канални DVR. Изборът зависи от броя камери за видеонаблюдение, които ще бъдат свързани към него. Регистирането на движение е функция на софтуера на DVR /някои камери за видеонаблюдение имат вградена тази функция - вж. Модел Genie ZD49IR-www.videoprosys.com/. По-сложните устройства позволяват на потребителя да дефинира области, в които движението да бъде пренебрегнато, напр. движение на вентилатор и т.н. Други функции на вградения софтуер са анализ на видеокадрите за откриване на движение, Live View, отдалечен достъп, контрол на камерата за видеонаблюдение, възпроизвеждане, архивиране и др.

Кабел и захранване

Видео сигнала от камерата за видеонаблюдение се предава по коаксиален кабел тип RG59 и RG6.

Всяка камера изисква източник на захранване. Има два вида-12 DC и 24V AC. Повечето камери работят на 12DC. Ако има повече от четири камери препоръчваме да се изполва multi-port захранване.

spacer image
spacer image